tiistai 30. kesäkuuta 2015

Perinteisiä ja kesäisiä pullia


PULLATAIKINA n. 20 kpl

2,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
100g voita

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpimämpää). Lisää maidon joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää maidon joukkoon. Sekoita noin puolet jauhoista joukkoon pikkuhiljaa taikinaa vaivaten. Lisää sitten pehmeä, melkein sulanut voi joukkoon. Sekoita joukkoon hyvin vaivaten loput jauhoista niin että taikina alkaa irrota reunoilta mutta on vielä pehmeää. Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) liinalla peitettynä noin kaksinkartaiseksi.

Pyöritä taikinasta noin 20 kpl pikkupullia. Kohota pullia vielä noin 20-30 minuuttia kunnes pullat ovat kohonneet hyvin.

Mikäli teet tavallisia pullia voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista pullia 200 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin värisiä.


VOISILMÄPULLAT

Voitele pullat kevyesti kananmunalla. Paina jokaiseen pullaan sormella syvä kuoppa ja laita siihen nokare voita. Ripottele voin päälle myös hienoa sokeria noin puoli teelusikallista tai oman maun mukaan ja paista ohjeen mukaan.


VANILJATÄYTEPULLAT

Paina pulliin iso kuoppa juomalasin pohjalla, kuoppa "kutistuu" joten se saa olla reilun kokoinen. Voitele reunat kananmunalla. Sekoita veniljakreemijauhetta kylmään veteen purkin ohjeen mukaan mutta lisää vettä niin että seoksesta tulee hieman löysempää. Liian paksusta seoksesta voi tulla hieman kuivahkoa paiston aikana. Täytä pullat vaniljakreemillä ja paista ohjeen mukaan.
Koristele valmiit, paistetut pullat mansikoilla tai muilla kesäisillä marjoilla oman maun mukaan.


sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Hedelmäiset jogurttijäätelöt


Kesän helteitä odottaessa tein helppoja jogurttijäätelöitä. Tämä oli ensimmäinen kokeilu ja lopputulos oli kaikkien maistelijoiden mieleen. Jäätelöt tein kätevällä silikonisella jäätelömuotilla . Helppo käyttää ja saa kivan näköisiä jäätelöitä. Ohjeella tuli kaksi satsia eli 6 kpl.

HEDELMÄISET JOGURTTIJÄÄTELÖT

200g turkkilaista jogurttia
1 banaani
1 rkl sitruunamehua
2rkl ananasmehua
1 rkl glukoosisiirappia
2 rkl sokeria
1 rkl hunajaa
100g ananasta 
(käytin Dole-säilykeananasta joka on ihanan makeaa, siitä myös mehua)
vaniljaa

Sekoita jogurtti, banaani ja mehut sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta sokerilla ja/tai hunajalla oman maun mukaan. Seoksesta kannattaa tehdä aika makeaa, jäätynyt lopputulos ei maistu kuitenkaan läheskään niin makealta. Mausta halutessa ripauksella vaniljasokeria tai oikealla vaniljalla,  itselläni on Dr. Oetkerin vaniljamylly josta saa kätevästi halutun määrän vaniljaa hienona tai vähän karkeampana rouheena. Sekoita joukkoon viimeisenä pieniksi pilkotut ananakset. Jaa puolet seoksesta jäätelömuottiin ja jäädytä pakastimessa noin 4 tuntia. Kun jäätelöt on jäätyneet kunnolla ota ne pois muoteista erilliseen rasiaan tai pussiin ja jäädytä vielä toinen erä jäätelöitä.


Nyt vain odotellaan että kunnon kesä alkaa ja saadaan nauttia lämmöstä ja ihanasta auringosta!

torstai 25. kesäkuuta 2015

Kesäiset kukkamuffinit


Muffineja voi kuorruttaa ja koristella monella eri tavalla, usein muffinit kuorruttaa perinteisesti pursottaen jonka päälle lisätään vielä esimerkiksi sokerimassakoriste. Jokin aika sitten tein hieman erilaisia pursottamalla kermavaahdolla suoraan kukan muffinin päälle. 


SUKLAAMUFFINIT 12-14 kpl

3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 kananmunaa
100g margariinia
1,5 dl maitoa
100g suklaata rouhittuna

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jaa taikina muffinivuokiin. Paista muffineja noin 15 minuuttia 175 asteessa.

KUORRUTUS

2 dl vispikermaa
n. 50g sitruuna-valkosuklaata

Sulata suklaa varoen mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon varovasti sekoittaen hieman jäähtynyt suklaa. Älä vatkaa liikaa ettei kerma lähde juoksettumaan. Ota kermasta n. 1/3 sivuun ja värjää se sitruunankeltaisella pastavärillä. Pursota lehtityllalla muffinin päälle ensin lehdet ja sen jälkeen keltainen keskusta pyöreällä tyllalla. 
Pursotuksessa käytin Wiltonin #104 ruusutyllaa lehtien ja pyöreää #10 tyllaa kukan keskustan pursottamiseen. Samoilla tyllilla saa kivan kokoisia ruusuja myös pursotettua.
Kukkia pursottaessa suoraan muffinien päälle muffinia on hyvä pyörittää samalla kädessä tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Hyvä apu pyörittämiseen on käyttää muffineille tarkoitettua isoa reunallista kukkanaulaa jonka avulla pyörittäminen sujuu helpommin ja tasaisemmin.



tiistai 23. kesäkuuta 2015

Ylioppilaalle kakkuja



Tällaisia kakkuja meni muutama viikko sitten ylioppilasjuhliin. Kakkuja oli yhteensä kolme, kaksi lakin mallista kakkua sekä yksi tavallinen ruusuilla koristeltu joka oli myös täysin laktoositon kakku.


Täytteinä oli kahdessa kakussa vadelma-mansikkatäyte ja yhdessä suklaamousse.


SUKLAINEN LAKKIKAKKU n. 20 hlö

6 (isoa) kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sekä sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne parissa kolmessa erässä munavaahdon joukkoon varovaisesti sekoittaen. Kaada taikina noin 25cm halkaisijaltaan olevaan, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia uunista riippuen.

SUKLAAMOUSSE

5 dl vispikermaa
1 prk valio vaniljarahkaa
240g maitosuklaata 
50g tummaa suklaata


Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka. Sulata maitosuklaa ja pilko tumma suklaa rouheeksi. Sekoita hieman jäähtynyt maitosuklaa varovasti kermavaahdon joukkoon, älä sekoita liikaa ettei seos ala juoksettua. Lisää lopuksi vielä rouhittu tumma suklaa.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat maidolla ja täytä suklaamoussella. 
 Koristele kakkuhaluamallasi tavalla.


Kakut on päällystetty sokerimassalla. Ruusut tein sokerimassan ja kukkamassan sekoituksesta.